Koljern-grunden

Vad är Koljern och vad består Koljern-grunden av?

Koljern-grunden är en platta-på-mark och har liknande egenskaper som en traditionell gjuten platta. Den stora skillnaden i prestanda och lägre klimatavtryck kommer från att isoleringen är av Foamglas istället för cellplast, samt att man kan utesluta betong helt. Resultatet är en oorganisk produkt med extremt lång hållbarhet, hög prestanda och lägre klimatavtryck förberedd för  cirkulära flöden och återanvändning. Produkten lämpar sig för byggnader med en trästomme upp till 5 våningar. Om grunden används utan gjutning kan stommen resas samma dag som grunden är monterad, vilket i många fall spar tid och förlänger byggsäsongen.

Koljern är varumärket för tekniken att skapa byggelement av cellglasisolering. Byggelementet består av galvaniserade plåtlättbalkar och cellglasisolering från tillverkaren Foamglas. Byggsystemet togs fram i början på 2000-talet och är patenterat samt ETA-godkänt i Europa. ETA-godkännande ersätter typgodkännande. Vi har lång erfarenhet av systemet med många projekt över tid varför vi kan garantera en trygg lösning som passar ditt projekt.

Vad kostar en Koljern-grund?

Priset på en Koljern-grund runt >100m2 är ca 2750kr/m2 ex moms och frakt. Det kan tillkomma kostnader om grunden avviker mycket från rektangulära former och behöver speciallösningar.

Vilka riktar ni er till?

Vi riktar oss till kommuner, företag och privatpersoner som vill bygga långsiktigt & hållbart.

Vad ingår i ett Grundpaket?

Det som ingår i ett 300mm grundpaket är:

  • Grundelement Koljern bestående av Foamglas Floor Board T3+, inmonterade i U-plåtlättbalkar med tillhörande fästbeslag.

  • 2 lager Foamglasskivor 600x1200 mm enl ovan spec. 

  • Radonduk Alutrix 600.

  • Radon-manschetter tillkommer baserat på projektets behov

  • Sockelisolering 50, 80 eller 100 mm, Foamglas FB T3+.

  • Sockelbeklädnads-skiva typ Cembrit 8mm.

  • Fogmassa eller beständig tejp. 

  • Förankringsbleck och vinklar mellan grundelementen samt alla skruvar som behövs.

  • Tillverkningsritning och bygghandling framtagen av konstruktör där grund anpassas efter kundens hus. 

  • Teknisk support genom processen från ritning till installation

Ibland förekommer det anpassningar som behöver göras, t.ex om en pelarlast kommer ner på grunden. Dessa anpassningar som t.ex tillverkning av lastfördelande plåt ingår ej. Om eventuella anpassningar behöver göras så hålls en diskussion om omfattningen på dessa. Randisolering/Tjälisolering ingår inte som standard.

Detalj Koljerngrund

1. Koljernelement (2st lager Foamglas)
2. Plan grusbädd; 2-4mm flisfraktion
3. 50mm+80mm Foamglas 4. Alutrix radonduk
5. 50-100mm Foamglas sockelisolering
6. 8mm Sockelskiva 7. Tätning.

Hur ritar man in en Koljerngrund till mitt hus?

Alla väggar är olika men det finns några principer att utgå ifrån:

  • Ytterväggens isolering skall liva med, eller ligga strax utanför, grundens ytterkant (Foamglas sockelisolering)

  • Syllen skruvas antingen i den plåt som löper runt grunden och/eller i plåtvinklar som förekommer per 1200mm

  • Grunden är ca 300mm hög exkl golvuppbyggnad


Hur monterar man Koljern-grunden och vad behövs för utrustning?

Se vår monteringsbeskrivning för en detaljerad guide till montering. Det krävs inga speciella förkunskaper eller avancerade verktyg för att klara av ett montage. Elementen väger ca 30kg/m2 och kräver en kranbil för montering. 

Vem monterar grunden?

Montage sker oftast av samma team som bygger huset. Vi har hantverkare på många orter som har erfarenhet som ni kan kontakta. Fråga oss gärna efter hantverkare på din ort som vi arbetat med tidigare och vi finns alltid tillgängliga för support och utbildning.

Hur lång är montage-tiden?

Man behöver vara 2-3 personer beroende på moment. Är man väl förberedd så tar en klassisk villagrund ca 0,3-0,4 mantimmar/m2 från färdig grusbädd. Det kan givetvis förekomma variationer om grunden kräver speciella moment. Större arealer med få genomföringar går snabbare. Merparten av tiden åtgår till de första momenten med underliggande isolering. Kranbil behövs endast för momenten att montera element. 

Vad krävs för förarbete på tomten?

Vi rekommenderar en geologisk undersökning för att utröna om platta-på-mark är en godkänd grundlösning. Koljern-grunden kräver i princip samma förberedelser och markarbete där grusbädd och bärlager skall dimensioneras efter hus och rådande förutsättningar. VA dras i grusbädden och översta lagret skall avslutas med en finare grusfraktion som är avjämnad. Se monteringsbeskrivningen för mer detaljer. 

Hur gör man med genomföringar som t.ex VA?

Vatten, avlopp mm skall dras i grusbädden och avslutas med raka stick. Koljerngrunden “träs” på dessa genomföringar. I de understa lagren Foamglas så tätas genomföringarna med radon-manschetter. Håltagning i Foamglas är enkelt att göra med hålsåg eller fogsvans på arbetsplatsen. 

Hur stora är elementen och vad väger de?

Koljern-elementen dimensioneras efter den specifika byggnaden av våra konstruktörer. Elementen läggs oftast längs husets gavel, men det varierar. Elementen är aldrig större än att de får plats på ett lastbilsflak, dvs 2,4 m breda och 12 m långa. 

<30kg per m2 väger elementen

Vad behövs från kund för att lägga en beställning?

För att lägga en beställning vill vi gärna erhålla en bygghandling som innefattar byggnadens mått. Därefter skriver vi avtal och påbörjar en process att konstruera en grund till er. När ni godkänt vår ritning inleder vi produktion och bestämmer leveransdag. Ni kan givetvis kontakta oss i mycket tidiga skeden för att undersöka om produkten passar era behov och få prisförslag.

Vad är det för leveranstid?

Från godkänd grundritning från oss tar det 8v, +- 4v beroende på säsong och projektstorlek. Att vara ute i god tid är fördelaktigt.

Hur levereras Koljern-grunden?

Vi skickar alltid grundpaket på lastbil och/eller släp. För att lossa krävs en traktor/maskin med gafflar på >=2,4m. Prata med oss för att planera logistik som fungerar för ditt projekt. Grunden kan förvaras staplad på byggplatsen under presenning tills dess att kranbil är redo för montering. Foamglas kan stå utomhus utan att skadas av fukt. 

Hur fungerar det med golvvärme på en Koljerngrund om man inte har betong?

Se bilder för olika lösningar. Vi tillämpar befintliga lösningar och produkter för vattenburen golvvärme för bjälklag utan betong, såsom vid krypgrund, 2a våning med träbjälklag osv. 

Vill man undvika pågjutning så finns två olika alternativ;

  1. Värmefördelningsplåtar som ligger mellan träreglar

  2. Värmefördelningsplåtar som ligger i spårad golvspånskiva

Vid samtliga lösningar undviker man tätskikt och plast. Under parkett rekommenderar vi grålumpapp och under reglar/golvspån rekommenderar vi korkmatta som jämnar ut små nivåskillnader och dämpar steg.

Se LK Systems installationsbeskrivning av betongfri golvvärme

Hur gör man i våtutrymmen med ytskikt?

De flesta kunder väljer att flytspackla våtutrymmen enl de standarder och normer som råder. 

Vad har Koljern-grunden för begränsningar?

Koncentrerade punktlaster som t.ex under pelare måste åtgärdas med en lastfördelande plåt. Foamglas hanterar mellan 500-1600kPa tryck beroende på produkt, dock måste punktlaster beaktas. Detta gör vi tillsammans med er och gör de anpassningar som krävs. 

Hela husets vikt bör också beaktas men är möjligt upp till 3-5 våningar med trästomme. Vid all grundläggning skall även markens förutsättningar beaktas, så underliggande geologi har förutsättningar att klara husets vikt. 

Hur gör man vid dålig mark? Kan man använda pålning för Koljern-grunden?

Koljern-grunden som platta-på-mark är inte designad för att fungera med pålning direkt, så det krävs modifieringar eller att man löser den dåliga marken på annat vis.

Vid dålig mark så pålar man oftast, det är standard. Det finns dock andra metoder som lämpar sig bättre för en Koljerngrund än vanlig gjuten platta. I många fall kan man kompensationsgrundlägga, dvs, gräva ur och fylla med lättfyllnad, tex LECA eller Hasopor. KC-pelare är även en metod som är kompatibel med platta-på-mark och grusbädd utan klassisk pålning. För vissa större krävande projekt kan det vara värt att lägga betongbalkar på pålar tvärs över grunden, alternativt påla en kantbalk som tar merparten av stommens last. På så sätt avlastar man marken och Koljern-grunden och marken tar en mindre mängd av nyttolaster och inte så mycket pelarlaster. 


Kan man använda en Koljern-grund i ett garage?

I ett garade klarar man sig med 5-6cm pågjutning istället för 12cm tack vare att Foamglas hanterar laster bättre än cellplast. 

Fundera dock på syftet med ytskiktet i din verksamhet/garage, skulle du klara dig med ett massivt trägolv istället? Skulle det klara slitaget och din applikation?

Ett kraftigt trägolv alternativt fördelningsplåtar eller dylikt kan sprida lasterna från svarv eller tunga maskiner. Den enklaste Foamglasen tål 500 kPa dvs ca 50 ton/m2 om underlaget är plant och lasten är fördelad. 

För en tvåpelarlyft bör man dock beakta infästning utöver tryck. Där kanske det är en god ide att gjuta fundament, som står på och isoleras med Foamglas för att bryta köldbrygga. Hur kraftiga de bör vara hänger nog ihop med om du vill ha ett betongfritt ytskikt eller om du vill/behöver gjuta ändå. 


Vad är det för klimatavtryck på en Koljerngrund?

EPD och miljödokument för våra leverantörer Foamglas och plåtlättbalkar finns här. 
En Koljern-grund använder ca 6-7 kg galvaniserat stål per m2 beroende på konstruktion och ca 28kg Foamglas. Samtliga material är demonterbara för återanvändning och återbruk där ingående komponenter är tillverkade för mycket lång hållbarhet, vilket möjliggör cirkulära materialflöden. Vid en LCA (livscykelanalys) där man tar hänsyn till hela förloppet är en Koljerngrund väldigt fördelaktig ur hållbarhetsperspektiv. Materialen är 100% återvinningsbara hos tillverkarna om återbruk inte är aktuellt. 


Läs om hållbarhetsarbetet hos Foamglas

Läs om hållbarhetsarbetet hos Lindab (plåtlättbalkar)

EPD Foamglas T3+

EPD Plåtlättbalk